
Med anledning av internationella kvinnodagen vill vi lyfta fram en framstående arkitekt från Halmstad: Ingrid Wallberg.
Ingrid Wallberg föddes 1890 i Halmstad och tog studenten 1907. Hon var inte utbildad arkitekt, men hade läst både konsthistoria, arkitekturkurser samt konstruktionsritning. Hon började tidigt samarbeta med sin första make arkitekten Albert Lilienberg inom stadsplaneområdet och de deltog bland annat i stadsplanetävlingar med gemensamma bidrag. Hon var aktiv i tidens stadsbyggnads- och arkitekturdebatt och var även engagerad i arbetarnas bostadssituation. Genom olika bostadsprojekt i Göteborgsområdet 1929-30 kom hon att bli en av den svenska funktionalismens pionjärer.
Ingrid Wallberg var född in i industrifamiljen Wallberg som drev Wallbergs fabriker AB vid Slottsmöllan i Halmstad. På 1930-talet ökade hennes engagemang inom familjeföretaget där hon senare, år 1955, blev verkställande direktör.

Här i Halmstad finns ett flertal byggnader ritade av Wallberg, många av dessa ligger i anslutning till Slottsmöllans industriområde. Intill platsen där Slottsmöllans tegelbruk låg finns kedjehus som byggdes för de anställda i fabriken och det tillhörande lantbruket. Byggnaderna har en nedtonad arkitektur men med intressanta arkitektoniska detaljer så som burspråk centrerade på fasaden.
På Gymnasiegatan och Idrottsvägen finns ett radhusområde med särpräglad arkitektur som ritats av Wallberg i två etapper, 1952-56 samt 1956-58. Husen är i två våningar med källare. De har små förträdgårdar mot gatan och långsmala trädgårdar mot baksidan. Fasaderna består av puts och tegel med detaljer i trä och stål, och ges liv genom variation i kulör och arkitektur. Varannan fasad utmed Gymnasiegatan är t.ex. indragen och vänder ”framsidan” mot trädgården.


Förutom bostadshusen fanns ursprungligen olika gemensamhetsanläggningar som tvättstuga, skyddsrum, värmecentral och även livsmedelsbutik mitt i kvarteren. Dessa är idag ombyggda till bostäder. I kv. Isbrytaren som hörde till den sista etappen i bygget uppfördes individuella bilgarage, vilka den första etappens radhus saknade. Både radhusområdet och tegelbruksbostäderna ingår i kulturmiljöprogrammet för Halmstad stad som togs fram 2019-2020.
Vill du veta mer om Ingrid Wallberg?
Hallands konstmuseum har just nu en utställning om Ingrid Wallberg (museet är för närvarande stängt med anledning av Covid-19). I samband med utställningen hålls flera digitala programpunkter. Mer information om utställningen och Ingrid Wallberg finns här: Ingrid Wallberg – arkitektpionjär – Hallandskonstmuseum
Kulturmiljöprogrammet för Halmstad stad finns i digital form här: Halmstads kulturmiljöprogram – Halmstads kommun