Ingrid Wallberg – arkitekt och företagsledare

Med anledning av internationella kvinnodagen vill vi lyfta fram en framstående arkitekt från Halmstad: Ingrid Wallberg.

Ingrid Wallberg föddes 1890 i Halmstad och tog studenten 1907. Hon var inte utbildad arkitekt, men hade läst både konsthistoria, arkitekturkurser samt konstruktionsritning. Hon började tidigt samarbeta med sin första make arkitekten Albert Lilienberg inom stadsplaneområdet och de deltog bland annat i stadsplanetävlingar med gemensamma bidrag. Hon var aktiv i tidens stadsbyggnads- och arkitekturdebatt och var även engagerad i arbetarnas bostadssituation. Genom olika bostadsprojekt i Göteborgsområdet 1929-30 kom hon att bli en av den svenska funktionalismens pionjärer.

Ingrid Wallberg var född in i industrifamiljen Wallberg som drev Wallbergs fabriker AB vid Slottsmöllan i Halmstad. På 1930-talet ökade hennes engagemang inom familjeföretaget där hon senare, år 1955, blev verkställande direktör.

Arbetarbostäderna vid Slottsmöllans tegelbruk är med sina tegelfasader och flacka sadeltak relativt anonyma till arkitekturen men varieras genom bl.a. de burspråk i trä som sitter på tegelfasaderna.

Här i Halmstad finns ett flertal byggnader ritade av Wallberg, många av dessa ligger i anslutning till Slottsmöllans industriområde. Intill platsen där Slottsmöllans tegelbruk låg finns kedjehus som byggdes för de anställda i fabriken och det tillhörande lantbruket. Byggnaderna har en nedtonad arkitektur men med intressanta arkitektoniska detaljer så som burspråk centrerade på fasaden.

På Gymnasiegatan och Idrottsvägen finns ett radhusområde med särpräglad arkitektur som ritats av Wallberg i två etapper, 1952-56 samt 1956-58. Husen är i två våningar med källare. De har små förträdgårdar mot gatan och långsmala trädgårdar mot baksidan. Fasaderna består av puts och tegel med detaljer i trä och stål, och ges liv genom variation i kulör och arkitektur. Varannan fasad utmed Gymnasiegatan är t.ex. indragen och vänder ”framsidan” mot trädgården.

Radhusområdet vid Gymnasiegatan och Idrottsvägen. Här är byggnadskropparna förskjutna i förhållande till varandra och varje fasad har ett vinklat parti.
Denna radhuslänga varieras genom indragna fasadpartier och en variation i material och kulör.

Förutom bostadshusen fanns ursprungligen olika gemensamhetsanläggningar som tvättstuga, skyddsrum, värmecentral och även livsmedelsbutik mitt i kvarteren. Dessa är idag ombyggda till bostäder. I kv. Isbrytaren som hörde till den sista etappen i bygget uppfördes individuella bilgarage, vilka den första etappens radhus saknade. Både radhusområdet och tegelbruksbostäderna ingår i kulturmiljöprogrammet för Halmstad stad som togs fram 2019-2020.


Vill du veta mer om Ingrid Wallberg?

Hallands konstmuseum har just nu en utställning om Ingrid Wallberg (museet är för närvarande stängt med anledning av Covid-19). I samband med utställningen hålls flera digitala programpunkter. Mer information om utställningen och Ingrid Wallberg finns här: Ingrid Wallberg – arkitektpionjär – Hallandskonstmuseum

Kulturmiljöprogrammet för Halmstad stad finns i digital form här: Halmstads kulturmiljöprogram – Halmstads kommun

2 reaktioner på ”Ingrid Wallberg – arkitekt och företagsledare

  1. Tack för tipset om Ingrid Wallbergs arkitektgärningar. Alltid en frisk och spännande balansgång att vara pionjär och i lagom mån värna det klassiska på samma gång. Mitt eget lilla intresse inom ämnet är Gröndalsgatan i Göteborg, där positivt 1800- och 2000-tal omsluter ett i trakten tristare 1900-tal.

    Gilla

  2. Örgryte Koloniträdgårdars arkitekturdag, ledd av fria konstruktören Alice Radomska 1989, hade enligt protokollet Ingrid Wallbergs arbeten i Halmstad, i synnerhet bilder från Gymnasiegatan, som en av utgångspunkterna. Temadagen fokuserade inte på att Ingrid var kvinna, utan hon var helt enkelt en god och innovativ arkitekt. Men det är klart att i Ingrids generation (och i mångt och mycket än i dag) var en kvinnas väg till erkännande längre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s