En ring från Hjärtat

I Halmstads centrum har flera utgrävningar av olika storlekar ägt rum genom tiderna, och vi har ett rikt material från dessa i vårt arkiv. Ibland när vi gör efterforskningar inför arkeologiska uppdrag snubblar vi över något intressant eller roligt som vi gärna vill dela med oss av. Denna gång är det från en rapport från utgrävningar i Kvarteret Hjärtat år 1986.

Halmstad låg från början två kilometer längre in längs Nissan, i nuvarande Övraby. Som flera av de halländska städerna har Halmstad flyttats till sin nuvarande plats. Detta skedde i början av 1300-talet på befallning av hertig Knut Porse.

Kvarter Hjärtat var centralt beläget i den medeltida staden, och ingår även i dagens centrala stadskärna. Ni kan se utgrävningsområdet markerat på titelbildens karta över centrala Halmstad.

Under utgrävningen framkom flera huslämningar som stått på platsen genom tiderna, ända från Halmstads grundande i början av 1300-talet. Fotografierna och planritningen nedan föreställer några av de huslämningar som hittades 1986, och där syns bland annat en välbevarad källartrappa av marksten.


Bland rapportens bilder dök det upp ett fotografi och en avteckning av en iögonfallande ring från 1300-talet. Ringen är tillverkad i förgyllt tenn och dekorerad med djurhuvuden. Den hittades i anslutning till ett golvlager i en huskällare. Där fann arkeologerna en liten ”skattgömma”, som förutom ringen innehöll fyra silvermynt från 1200- till 1300-talets England och Irland.


Dessa föremål berättar för oss om hur det medeltida Halmstad ingick i ett handelsnätverk som sträckte sig utanför Nordens gränser. Föremålens historia på ett personligt plan kan vi bara fantisera om. Vem ägde ringen, och varför var den gömd i källaren? Bar ägaren på sentimentala minnen kring ringen och mynten från ett annat land, eller var de enbart en ekonomisk buffert, undangömd för eventuella sämre dagar? Kanske mådde ägaren gott och behövde aldrig plocka fram skatten, eller kanske glömdes den bort under livets gång. Oavsett så är vi arkeologer tacksamma för att folk i alla tider har tappat, slängt eller glömt sina ägodelar, eftersom dessa ger oss värdefulla ledtrådar om vår historia.

En reaktion på ”En ring från Hjärtat

  1. Den ringen är fin och det var trevligt att dåvarande Länsmuseet i Halmstad valde att göra en kopia av den. Använder den fortfarande.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s