Boplatslämningar i Ljungby

Denna vecka utförde Kulturmiljö Halland en arkeologisk förundersökning längs den vältrafikerade vägen 154 som leder till Ullared.

En arkeologisk förundersökning är ofta en mindre utgrävning som görs för att ta reda på, till exempel, hur stor och hur välbevarad en fornlämning är. Detta behöver man veta inför kommande byggnationer på platsen för att kunna avgöra om man kan arbeta runt fornlämningen, eller om en större arkeologisk undersökning behöver göras. Om man vill läsa mer om vad en arkeologisk förundersökning är för något kan man hitta den informationen här.

Vårt förundersökningsschakt längs med väg 154.

Vårt undersökningsområde efter väg 154 rörde fem fornlämningar som utgörs av resterna efter förhistoriska boplatslämningar. Vår arkeologiska insats gjordes inför en planerad gång- och cykelväg som ska gå genom området.

Under förundersökningen har vi bland annat hittat flera stora härdar, stolphål och gropar. Utifrån dessa kan vi ana att platsen har använts under bronsålder och tidig järnålder (ca 1800 f.Kr. till år 0).

Här syns ett stolphål som fyllts igen och vid ett senare tillfälle täckts av en härd.
Utsikten var fin i dalgången i Ljungby socken, Falkenbergs kommun. Uppe på krönet ungefär 150 meter från boplatslämningarna ligger flera gravar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s