Gravfältet Örelids stenar – Ett utflyktstips

Ett av de mäktigaste gravfälten i södra Halland finns på Örelidsåsen i Tjärby. Uppe på brinken finns 36 resta stenar, två stensättningar och två gravhögar. En gång i tiden ska det ha funnits betydligt fler stenar, omkring 100 stycken. Uppifrån stigen som går längs med de resta stenarna är det en fantastiskt fin utsikt över Tjärby och Södra Halland, över slätten och havet. I fjärran tonar Hallandsåsen och Bjärehalvön som skjuter ut i det blå havet.

Stenarna har troligen rests under äldre delen av järnålder. Några av stenarna har i folkmun fått fantasieggande namn som krokstenen och kyrkgumman. På en av dem finns skålgropar inristade. 

En vandring längs stigen väcker funderingar på vad stenarna en gång symboliserade i det gravhögsrika landskapet.  Trots närheten till den idag vältrafikerade riksväg 15 råder en överraskande stillhet uppe på åsen. Fastän så många av de ursprungliga stenarna idag saknas är det en suggestiv plats där stenarna nästan liknar statyer över de människor som en gång levde i området. Lite lätt böjda stretandes fram i det vindutsatta landskapet.


Så här når du gravfältet på Örelid: Det finns en parkering invid rondellen av riksväg 15 vid Tjärby kyrka. Från parkeringen finns stig upp till gravfältet. En skylt visar vägen.

Text och bild: Stina Tenghed, Arkeolog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s