Tönnersjö kyrkas medeltida västmur hittad

Tönnersjö kyrka i Halmstads kommun byggdes i slutet av 1100-talet. Den har sedan dess utvidgats och byggts om flera gånger, till exempel tillkom kyrkans västtorn på mitten av 1800-talet.

År 2020 påbörjades renoveringar av kyrksalens golv, en process som vår avdelning för byggnadsvård har varit delaktig i. När man lyfte det gamla golvet i kyrksalen hittades en gammal murgrund, och då fick även en av våra arkeologer Tönnersjö som arbetsplats. Vi fick i uppdrag att undersöka och dokumentera muren, vilken har visat sig höra till Kyrkans tidigaste historia. Muren utgjorde kyrkans västvägg med tillhörande portöppning under den tidiga medeltiden.

Snöstorps församling bestämde sig snabbt för att lägga glasgolv över en bit av muren som en del i den pågående renoveringen. Genom glaset kan man nu få en skymt av kyrkans ursprungliga västvägg och en av hörnstenarna till den kyrkport som många medeltida kyrkobesökare kan ha passerat igenom.

I filmen nedan kan ni se hur vår arkeolog arbetar med att städa upp muren och området som kommer hamna under glas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s