Fältdag i Äskhult och Tjolöholm

Vi har i veckan gjort en exkursion, ledd av Pär Connelid, historisk geograf och hedersdoktor vid Göteborgs Universitet.

Under förmiddagen besökte vi Äskhults by, ett kulturreservat i Kungsbacka kommun. Platsen är unik, bland annat för att gårdarna i byn inte flyttades under skiftesreformerna under 1800-talet. Byggnaderna ligger alltså kvar på sin ursprungliga plats och är bevarade från 1600-1800-talen.

Äskhults tillhörande marker bedrivs idag som ett jordbruk från tidigt 1800-tal, och genomgår en långsiktig process för att återställas till hur de såg ut på den tiden. Det är en vacker och spännande plats att besöka. Vill ni veta mer om Äskhults kulturreservat rekommenderar vi ett besök på Äskhult bys hemsida.

Eftermiddagen spenderade vi i Tjolöholm, där kultur och natur har vävts samman på de 7 km stenbelagda stigar som finns på Tjolöholms slotts ägor. Mer om Tjolöholms slott och naturen däromkring kan man läsa på Tjolöholm slotts hemsida.

På en gräsbeklädd och anonym plats inklämd mellan åkrar och berg besökte vi ett gammalt gårdsläge som glömts bort under historiens gång. Ovan mark syns tydliga rester av hus och brunnar, och ännu mer ligger under marken. Kanske kan gården undersökas närmare i framtiden för att kunna berätta mer om vilka som bott på platsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s