Byggnadsvård på Hallandsgården

Hallandsgården är ett populärt besöksmål hela året om, men speciellt under sommarmånaderna. Oavsett om man är intresserad av historia, trädgård eller längtar efter lantlig idyll är friluftsmuseet ett lämplig utflyktsmål. Beläget i centrala Halmstad är det lätt tillgängligt både med bil och till fots.

Friluftsmuseet Hallandsgården ägs av Stiftelsen Hallands Länsmuseer och drivs av Hallands Konstmuseum. Om du vill läsa mer om Hallandsgården finns det gott om information här, på konstmuseets hemsida.

Under sommaren 2021 har flera av byggnaderna på museet genomgått byggnadsvårdsinsatser, och en av våra byggnadsantikvarier har varit ute för att se över arbetet.

Tröskvandringen

En tröskvandring är en anordning för att använda dragdjur, som hästar eller oxar, som en sorts motor för att driva en tröskmaskin genom att de går runt i en cirkel, fästa till dragbommar. Detta var förr en alternativ lösning till kvarnar, när det inte fanns vatten i närheten.

Tröskvandringen på Hallandsgården har under sommaren fått ett nytt tak av tjärad furu.

Vattensågen

Även vattensågens lilla hjulhus har fått ett nytt tak. Detta består av tunna takspån, vilket var ett vanligt takmaterial på landsbygden framför allt under 1800-talets mitt till 1900-talets mitt.

Det gamla spånet har avlägsnats och nya har lagts och tjärats för att skydda skovelhjulet under taket.

Hörsåsstugan

Ryggåsstugans skorsten har renoverats. Sprickor i den har lagats, och man putsar och kalkar nu om skorstenen.


Med dessa insatser får de historiska byggnaderna förutsättningar att bevaras till kommande generationers besökare, och fortsätta vara en del av Hallands tillgängliggjorda byggnadshistoria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s