Välbevarad Torshammare hittad i Ysby

Våra arkeologer genomförde nyligen en förundersökning i Ysby inför byggandet av nya bostäder. Då gjordes ett uppseendeväckande fynd: en välbevarad torshammare! Extra roligt är att fyndet är unikt i Halland då man aldrig hittat en torshammare av denna typ i landskapet tidigare. Fyndet daterar troligen till 900- 1000-talet, det vill säga den sena vikingatiden, och verkar vara tillverkad av bly. Möjligen har den varit förgylld eller försilvrad, men detta går inte att avgöra innan den har rengjorts och konserverats och eventuella spår av detta kan bli synliga.

Torshammaren när den precis hittats under vår förundersökning i Ysby.

Hammaren var en symbol för guden Tor som enligt asatron svingade en hammare vid namn Mjölner som vapen. Den torshammare som vi hittats i Ysby har troligen burits som en amulett eller ett smycke. Man kan se ett hål i skaftet där den kan ha varit fäst i en ring eller rem. Flera liknande amuletter har tidigare hittats i Skandinavien, men denna är alltså hittills den enda av sitt slag i Halland.

Kanske bars torshammaren från Ysby under en religiös övergångstid när trakten började kristnas. En teori är att dessa stora, ornamenterade Torshammare var en tydlig markör för de som fortfarande tillbad asastrons gudar när Kristendomen började ta rot i Skandinavien.

Här syns en av de 14 härdar som hittades i schakten under förundersökningen.

I våra schakt hittade vi förutom den uppseendeväckande torshammaren även flintavslag, svartgods (keramik) och ett beslag av metall som skulle kunna vara från vikingatid eller tidig medeltid. Det kom även lämningar i form av gropar, stolphål och härdar. Inga av dessa anläggningar är ännu daterade med hjälp av provanalyser, men fynden och formen på vissa av härdarna antyder möjligen en vikingatida datering på platsen.

Runtomkring undersökningsområdet har man vid tidigare arkeologiska undersökningar hittat boplatser och från sten- och järnålder, men även fynd från andra perioder i vår historia, bland annat vikingatiden. Inte långt från dagens undersökning hittade vi 2018 ett tvåskeppigt långhus från äldre järnåldern.

Över mark tornar Ysby kyrka som delvis består av murar från tidig medeltid, ca 1100- 1200-talet. Det är möjligt att en äldre träkyrka har föregått dagens sten- och tegelkyrka. På en karta från 1600-talet kan man se att det i Ysby finns ett vadställe för att korsa Lagan. Detta skulle kunna ha bidragit till att platsen har varit av intresse att kontrollera i forna tider.

Dekorativt beslag av metall som hittades vid samma undersökning som torshammaren.
Klicka för att läsa och ladda ner vår rapport från en undersökning i Ysby 2018 i .pdf
Klicka och dra för att snurra på vår 3D-modell av torshammaren för att se fyndet ur olika vinklar. En mer detaljerad modell kommer att göras när fyndet har konserverats.

I media

Om du prenumererar på Hallandsposten kan du läsa deras artikel om fyndet här.

Här kan du lyssna på ett kort nyhetsinslag om fyndet på P4 Halland.

3 reaktioner på ”Välbevarad Torshammare hittad i Ysby

  1. Jag försöker ladda ner pdf-rapporten ovan, men det går inte. ”Hoppsan, den här sidan kunde inte hittas”, får jag till svar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s