Koggarnas besättning använde skor av samma modell som Bockstensmannen

Henrik Summanen, expert på arkeologiskt läder, på plats hos Arkeologerna i Mölndal där han tittar på de skor som hittats i de medeltida koggarna i Varberg. Foto: Arkeologerna. CC-BY

I veckan har Henrik Summanen, verksam på Riksantikvarieämbetet och expert på arkeologiskt läder, besökt Arkeologerna i Mölndal för att ta en titt på de läderföremål som hittades i de båda koggarna som vi var med och grävde ut i Varberg förra året. Han tyckte att det vi gjort ett fint och spännande fynd av skosulor och ovanläder (skons ovandel).

Efter en översiktlig genomgång kunde han konstatera att skomaterialet från koggarna är mycket homogent, men med skillnader i skostorlek eftersom alla ombord fartygen inte hade lika stora fötter. En annan skillnad mellan de olika skorna är att sulorna är olika mycket slitna, vilket inte heller är så konstigt.

Skomaterialet och dendrodateringarna av vraken (1346 och 1356-57, läs mer här i ett äldre inlägg) stämmer mycket väl överens, och detta blir ett viktigt bidrag i att upprätta en lokal kronologi och få en inblick i skomodet och tillverkningen av skor bland besättningen på en kogg.

Den större av koggarna under utgrävning. Fynd av organiska material var välbevarade i skeppsvraken. Till vänster i bilden framför barlasten av sten kan ni till exempel se ett ca 700 år gammalt rep som fanns ombord fartyget. Foto: Kulturmiljö Halland. CC-BY

Extra roligt är att Henrik kunde konstatera att en av skorna vi hittade i vraken var av samma typ som Bockstensmannens!

Bockstensmannen är ett unikt fynd som gjordes på 1930-talet i Bockstens mosse i Varbergs kommun. I mossens torv hittades ett välbevarat mosslik av en man som levde under mitten av 1300-talet, och mannens kläder är en av de bäst bevarade dräkterna från Europas medeltid.

Bockstensmannens skor finns utställda på Hallands Kulturhistoriska Museum. Fler foton av hans klädedräkt kan ni hitta på Digitalt Museum. Foto: Hallands Kulturhistoriska museum. CC-BY-NC-ND

Bockstensmannen och hans kläder finns utställda på Hallands Kulturhistoriska museum i Varberg. Om ni vill läsa mer om fyndet kan ni surfa in på Hallands Kulturhistoriska Museums hemsida.

Skorna som hittades på de båda medeltida koggarna i Varberg ska genomgå mer djupgående analyser. Kanske kan vi få svar på frågor som: Vilken typ av skinn användes? Kan man se från vilket land skorna kommer? Kan vi se detaljer som lär oss mer om skomakarens arbete? Skorna kommer förhoppningsvis kunna bidra till mer kunskap om medeltidens liv och människor, både i Halland och i Europa.

En av våra arkeologer visar fynd från koggarna för våra besökande kollegor. I händerna håller han ett halvt lock från en medeltida tunna. Foto: Kulturmiljö Halland. CC-BY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s