Natur och kultur vid Vessinge sandhedar

Förra veckan var arkeologer från Kulturmiljö Halland ute i Veinge strax norr om Laholm för att genomföra en utredning. I vanliga fall utför vi denna typ av arbete då exempelvis en väg ska byggas, men i detta fall gällde andra omständigheter – ett naturreservat ska ses över. Bland annat ska sandytor blottläggas för att bli lämpligt habitat åt insekter. Inte klagade vi, arbete i gott väder inom en naturskön yta – bra arbetsdagar. Därtill är området kring Veinge är oerhört rikt på gravhögar och vid Tjärby har sedan tidigare ett rikt boplatsmaterial påträffats, vilket sammantaget gjorde ytan mycket intressant att söka genom.

Utsikten från en av undersökningsytans högre punkter. Vessingesjön kan skymtas till vänster i bild.

Så då fick vi vara med om något nytt: oftast tar vi saker så som kablar, stolpar och annat i betraktelse när vi lägger våra sökschakt, denna gång fick vi ta hänsyn till naturlivet! På ytan vi var, Vessinge sandhedar naturreservat, växer bland annat Hagtorn, en fridlyst buske, så denna fick diktera start och stopp för våra schakt. Även ett antal fridlysta insekter, olika arter av bin, skalbaggar och fjärilar gör sig hemmastadda på platsen. Vår grävmaskinist fick bitvis köra slalom.

Några av våra sökschakt inom ytan.

Försiktigt navigerade vi oss fram i landskapet med våra schakt. Resultatet blev ett fåtal härdar och ett enstaka stolphål vid sjöns västra bank. Terrängen vid de påträffade lämningarna är ganska kuperat, så vi misstänker att det inte rör sig om större boplats, men kanske ett fiskeläge eller någon annan typ av perifer aktivitet. Trots de något ringa lämningarna är projektet ett lysande exempel på hur natur- och kulturvärden kan samverka.


Om du vill du vet mer om Vessinge sandhedar

Länsstyrelsen har information om naturreservatet och hur man hittar dit. För att läsa om detta kan du klicka här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s