Förhistorisk boplats undersöks i Skummeslöv

Laholms pastorat planerar att bygga nytt församlingshem, parkering och aktivitetsytor i anslutning till Skummeslövs kyrka. På platsen finns en stor fornlämning. Innan bygget kan starta gräver vi ut den delen av fornlämningen som berörs av nybyggnationen. Kulturmiljö Halland och Arkeologerna genomför den arkeologiska undersökningen mellan 15 september och 26 oktober 2022.

Fornlämningen som sträcker sig över ett vidsträckt område både norr-, väster- och söderut mot E6an hittades under 1980-talet. Sommaren 1991 utfördes en arkeologisk undersökning av två delar av fornlämningen och då hittades lämningar och fynd från i stort sett hela förhistorian, från stenålder, bronsålder, järnålder och tidig medeltid. På platserna hittades rester efter tolv långhus och två mindre förrådsbyggnader. Arkeologerna hittade bland annat en järnframställningsugn daterad till äldre romersk järnålder (första århundradena efter år 0) och en keramikugn från tidig medeltid.

Våren 2019 var vi arkeologer åter på plats och gjorde en förundersökning inför den nu aktuella nybyggnationen. Efter förundersökningen 2019 konstaterades att berörd yta innehöll en omfattande mängd av boplatslämningar i form av stolphål till långhus, gropar, härdar och grophus. Flertalet av de dateringar som erhölls genom 14C-metoden hamnar i den äldsta delen av järnåldern som kallas förromersk järnålder (500 f.Kr.–0). Vi gjorde fynd av bland annat keramikkärl, flintskrapa, bryne och flera fina metallfynd, bland annat en romersk fibula (ett klädesspänne), ett vikingatida beslag (med fint gripdjur) och en vikingatida vikt.

Skummeslöv kyrka anlades på 1100-talet och med utgrävningen försöker vi få svar på hur platsen såg ut genom tiderna som föregick anläggandet av kyrkan. Hur har man bott, vad har man levt av, vad har man ätit, sått och skördat?  

Det som grävs fram här på platsen dokumenteras, samlas in och analyseras och sedan sammanställs resultaten i en rapport. Denna kommer att finnas tillgänglig för nedladdning på Kulturmiljö Hallands hemsida.

Vi har tyvärr inte har möjlighet att ge visningar vid spontanbesök. Vi planerar däremot att hålla en allmän visning i slutet av grävperioden. Datum och klockslag kommer vi att presentera i våra sociala medier och i ett anslag vid Skummeslövs kyrka. Välkommen att besöka oss då!

Vår informationsskylt som finns uppsatt vid undersökningsområdet. Klicka för att förstora bilden.

Våra tidigare arkeologiska rapporter om platsen

Klicka på omslagen för att läsa eller ladda ned rapporterna i .pdf

1991
2010
2018

Här under samlar vi alla våra blogginlägg om Skummeslöv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s