Utgrävningen av den förhistoriska boplatsen i Skummeslöv är i full gång! Nu har vi banat av all matjord med hjälp av en grävmaskin på ytan som just nu undersöks av arkeologer. Detta för att komma ner till den marknivå där man kan se de lämningar av forna tider som finns bevarade under den plogade och omrörda matjorden. Samtidigt som maskinföraren skrapar av matjorden spanar arkeologerna efter anläggningar, det vill säga arkeologiska lämningar som syns som fläckar i marken. För att hitta dessa måste vi också rensa ytan med hjälp av skyfflar och hackor, och sedan markerar vi ut det vi kan se för att kunna undersöka dem när avbaningen är klar.


Avbaning av matjord med hjälp av grävmaskin. Våra arkeologer rensar ytan och markerar ut de arkeologiska lämningarna som hittas när matjorden är borttagen.
Efter att vi har rensat fram och markerat ut anläggningarna mäter vi in dem med en GPS eller en så kallad totalstation för att kunna rita upp en digital, georefererad karta över det undersökta områdets arkeologi. Varje fläck i marken får ett eget nummer i en databas där vi skriver in vad som hittades i varje anläggning. Informationen kopplas även till den digitala kartan.
Matjorden och alla arkeologiska anläggningar under den, så som till exempel stolphål och härdar, har undersökts med metalldetektor av en specialist innan vi gräver ut dem (OBS: för att använda metalldetektor i Sverige krävs tillstånd från länsstyrelsen).



I Skummeslöv hittade vi under avbaningen över 1000 stolphål. Just nu undersöker vi dessa för hand för att reda ut vilka som hör till samma byggnader och för att samla in daterande fynd och prover. Vi har även schaktat fram 60 gropar och 220 härdar. Det är tydligt att platsen har varit välanvänd i vår förhistoria.
Många av anläggningarna verkar datera till den äldre järnåldern, men det kan finnas både äldre och yngre lämningar på platsen. Just nu är arbetet i full gång med att gräva ut de olika anläggningarna och vi kommer kunna datera dem mer exakt när undersökningen är klar och provanalyserna är gjorda.