Flera järnåldershus hittade i Skummeslöv

Nu börjar undersökningen av den förhistoriska boplatsen i Skottorp vid Skummeslövs kyrka dra sig mot sitt slut. I tidigare inlägg har vi berättat om hur platsen bland annat har visat sig innehålla över 200 härdar och över 1000 stolphål. De flesta av dessa är nu utgrävda och sammanlagt har vi i fält kunnat konstatera att vi har lämningar efter tolv stycken individuella hus som verkar ha stått på platsen under den äldre järnålder (ca 1600 – 2500 år sedan). Det är möjligt att fler byggnader framträder när vi bearbetar vår data och studerar de planer vi skapat över området med hjälp av GPS.

En plan över undersökningen som vi skapat med hjälp av GPS. De gropar, stolphål, härdar och arkeologiska jordlager vi hittat under matjorden har mätts in och bildar en digital karta över platsens arkeologi. De blå prickarna representerar stolphål.

Förutom att fynd av flinta, metall och keramik har samlats in från de arkeologiska anläggningarna så har vi även samlat in jordprover och kolprover för att skicka till experter för analys. Dessa kan hjälpa oss att mer exakt datera lämningarna och även berätta vad som odlats och ätits på platsen när byggnaderna vi nu har hittat var i bruk.

Vi kommer berätta mer om boplatsen i Skottorp när vi har analyserat våra prover och bearbetat den data vi samlat in i fält. För er som vill se de arkeologiska lämningarna i verkligheten finns möjlighet att komma på en guidad visning av utgrävningsområdet på tisdag den 25:e oktober klockan 17. Då kommer våra arkeologer berätta om platsen, utgrävningen och de fynd vi gjort.

Två kollegor från Arkeologerna som vi fått nöjet att jobba ihop med under hela utgrävningen.
Vår arkeolog är nöjd över att ha lyckats hitta tre härdar och ett stolphål i ett snitt!

Tidigare inlägg om Skummeslöv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s